Üniversiteli Özkan’ın biyonik kulağı yeni teknolojiyle güncellendi

Sağlık (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 16.04.2025 - 11:46, Güncelleme: 16.04.2025 - 11:46
 

Üniversiteli Özkan’ın biyonik kulağı yeni teknolojiyle güncellendi

İŞİTME kaybı bulunan ve 4 yaşına koklear implant (biyonik kulak) ameliyatı ile sağlığına kavuşan Özkan Özkan’ın işitme cihazı 17 yıl sonra Lokman Hekim Sağlık Grubu Hastanesi’nde yenilendi. Operasyonu yapan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Celil Göçer, “Cihazın güncellenmesi ile hastanın hem akademik hayatında hem sosyal ilişkilerinde daha da güçlenecek” dedi.
Kayseri’de yaşayan Özkan Özkan, henüz 1 yaşındayken annesi Döndü Özkan’ın seslenmesine tepki vermemesi üzerine işitme kaybı olduğu fark edildi. Ailenin hastaneye başvurması üzerine başlatılan kontrollerde Özkan’ın doğuştan ileri derecede işitme kaybı olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine aile ilk olarak Hacettepe Üniversitesi’ne başvurdu, ardından Ankara Numune Hastanesi’nde Prof. Dr. Celil Göçer ile tanıştı. Normal işitme cihazı ile rehabilitasyon sürecine alınan Özkan, yeterli verim alınamaması üzerine Prof. Dr. Celil Göçer tarafından 4 yaşında koklear implant ameliyatı ile sağlığına kavuştu. 17 yıl aradan sonra daha modern bir işitme cihazına geçiş için Ankara’ya kontrole gelen Özkan, “Prof. Dr. Celil Göçer hocam sayesinde işitebiliyorum. Bugün üniversitede eğitim alabiliyorsam hocam sayesinde” dedi. ‘17 YIL SONRA CİHAZ DEĞİŞİMİ İÇİN GELDİ’ Prof. Dr. Celil Göçer, işitme cihazı sürecinin üzerinden 17 yıl geçen Özkan’ın, daha modern bir işlemciye geçiş için yeniden Ankara’ya geldiğini söyleyerek, “Lokman Hekim Üniversitesi’nde kurulan yeni İşitme ve Konuşma Merkezi’nde yapılan değerlendirmeler sonucunda, cihazın güncellenmesi planlandı. İlk uyguladığımız işlemciler bugünkü teknolojinin gerisinde kalmıştı. Artık çok daha küçük, daha verimli ve net ses veren cihazlar kullanıyoruz. Yeni cihazla birlikte hem akademik hayatında hem sosyal ilişkilerinde daha da güçlenecek” diye konuştu. Özkan’ın sol kulağına daha önce hiçbir işitme cihazı takılmadığını belirten Prof. Dr. Göçer, “Ne yazık ki 4 yaş sonrası yapılan implantlarda başarı oranı düşüyor. Bu nedenle erken yaşta yapılan müdahaleler kritik önem taşıyor. Türkiye'de her yeni doğan bebeğe işitme taraması yapılması gereklidir. Bu sayede erken tanı ile işitme kaybı tedavi edilebilir hale geliyor. Koklear implantlar, geleneksel işitme cihazlarından fayda görmeyen bireyler için bir umut kaynağı. İşitme kaybı artık bir kader değil” ifadelerini kullandı.
İŞİTME kaybı bulunan ve 4 yaşına koklear implant (biyonik kulak) ameliyatı ile sağlığına kavuşan Özkan Özkan’ın işitme cihazı 17 yıl sonra Lokman Hekim Sağlık Grubu Hastanesi’nde yenilendi. Operasyonu yapan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Celil Göçer, “Cihazın güncellenmesi ile hastanın hem akademik hayatında hem sosyal ilişkilerinde daha da güçlenecek” dedi.

Kayseri’de yaşayan Özkan Özkan, henüz 1 yaşındayken annesi Döndü Özkan’ın seslenmesine tepki vermemesi üzerine işitme kaybı olduğu fark edildi. Ailenin hastaneye başvurması üzerine başlatılan kontrollerde Özkan’ın doğuştan ileri derecede işitme kaybı olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine aile ilk olarak Hacettepe Üniversitesi’ne başvurdu, ardından Ankara Numune Hastanesi’nde Prof. Dr. Celil Göçer ile tanıştı. Normal işitme cihazı ile rehabilitasyon sürecine alınan Özkan, yeterli verim alınamaması üzerine Prof. Dr. Celil Göçer tarafından 4 yaşında koklear implant ameliyatı ile sağlığına kavuştu. 17 yıl aradan sonra daha modern bir işitme cihazına geçiş için Ankara’ya kontrole gelen Özkan, “ Prof. Dr. Celil Göçer hocam sayesinde işitebiliyorum. Bugün üniversitede eğitim alabiliyorsam hocam sayesinde” dedi.

‘17 YIL SONRA CİHAZ DEĞİŞİMİ İÇİN GELDİ’

Prof. Dr. Celil Göçer, işitme cihazı sürecinin üzerinden 17 yıl geçen Özkan’ın, daha modern bir işlemciye geçiş için yeniden Ankara’ya geldiğini söyleyerek, “Lokman Hekim Üniversitesi’nde kurulan yeni İşitme ve Konuşma Merkezi’nde yapılan değerlendirmeler sonucunda, cihazın güncellenmesi planlandı. İlk uyguladığımız işlemciler bugünkü teknolojinin gerisinde kalmıştı. Artık çok daha küçük, daha verimli ve net ses veren cihazlar kullanıyoruz. Yeni cihazla birlikte hem akademik hayatında hem sosyal ilişkilerinde daha da güçlenecek” diye konuştu.

Özkan’ın sol kulağına daha önce hiçbir işitme cihazı takılmadığını belirten Prof. Dr. Göçer, “Ne yazık ki 4 yaş sonrası yapılan implantlarda başarı oranı düşüyor. Bu nedenle erken yaşta yapılan müdahaleler kritik önem taşıyor. Türkiye'de her yeni doğan bebeğe işitme taraması yapılması gereklidir. Bu sayede erken tanı ile işitme kaybı tedavi edilebilir hale geliyor. Koklear implantlar, geleneksel işitme cihazlarından fayda görmeyen bireyler için bir umut kaynağı. İşitme kaybı artık bir kader değil” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sakinca.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.