Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan yeni deprem ihtimali yorumu
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan yeni deprem ihtimali yorumu
Marmara Denizi'nde 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından meydana gelen yüzlerce artçı deprem endişe yaratırken, ünlü yerbilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan "Depremin İstanbul'a yürüyüşü durdu" açıklamasının ardından yeni bulgularla dikkat çeken bir açıklamaya daha imzasını attı.
Geçtiğimiz hafta 23 Nisan'da Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında meydana gelen ve Edirne'den Kocaeli'ne kadar pek çok ilimizde hissedilen 6,2 büyüklüğündeki depremin artçıları da yarattığı endişe de devam ediyor.
Özellikle "büyük Marmara depremi korkusuyla yaşayan" İstanbullular bu deprem fırtınasını en şiddetli hissedenler olmuştu.
Bu 6,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan artçı sarsıntılarla ilgili deprem uzmanlarının açıklamaları da devam ediyor.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, gündemde yer alan "8.0 büyüklüğü gibi" büyük deprem tahminlerini "bilimsel tutarsızlık" diyerek eleştirerek Marmara Denizi'nde depremin İstanbul'a doğru yürüyüşünün durduruğunu ifade etmişti.
"Depremin İstanbul'a yürüyüşü durdu"
Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan yaptığı açıklamada depremlerin İstanbul'a yürüyüşünün durduğunu belirterek "Son olan M6,2 depremi gösterdi ki, kuzey Marmara tek parça bir kırıktan olusmuyor. Dolayisıyla M7,5-M8,0 deprem büyüklükleri bilimsel tutarsızlık içerdiği anlaşılmıştır. Son gelinen nokta 1999'dan beri vurguladığım Trakya ile İstanbul kolu olmak üzere iki depremli bir kirilma olacak. Beklenen en büyük deprem M7,0-M7,2. Marmara Denizinde Gemlik, Mudanya, Bandırma, Erdek, Biga’da büyük depremler olur mu? Jeofizik, Uzaydan konum belirleme ölçümlerini kullanarak çıkarılan Yer bükülme(deformation) haritalarına göre Marmara Denizi hem kuzey, hem de güneyde deprem oluşturacak gerginlikte değil. M6,2’lik depremin etkisi bitti. Doğuya doğru, İstanbul’a yürüyüş durdu. Büyük deprem için en az 20 ile 50 yıl var." ifadelerini kullandı.
"Marmara tek parça kırılacak, 7,5-8 büyüklüğünde deprem olacak görüşü çöktü"
Bir açıklama daha yapan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan son yapılan deniz içi ayrıntılı jeofizik ölçümlere atıfla, Kuzey Marmara’daki kırılma senaryolarına ilişkin güncel verileri paylaştı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ercan, Marmara’da uzun süredir dile getirilen "tek parça kırılacak ve M7,5 ile M8,0 arasında bir deprem olacak" iddiasının yeni bulgular ışığında geçerliliğini yitirdiğini belirtti.
1999 yılından bu yana sürdürdüğü analizleri hatırlatan Ercan, Marmara Denizi altındaki fay hatlarının Trakya ve İstanbul kollarında iki parçalı bir yapıya sahip olduğunu vurgulayarak, bu doğrultuda olası en büyük depremin büyüklüğünün M6,9 ile M7,1 arasında olacağını kaydetti.
Ercan açıklamasında, "Son yapılan deniz içi ayrıntılı jeofizik ölçüler sonucunda Marmara'nın tek parça kırılacağı ve M7,5 ile M8,0’lik deprem üreteceği iddiaları çöktü. Fayın iki parçalı yapısı netleşti. Bu da olası deprem büyüklüğünü M7,1’e kadar düşürdü. Uğurlusu olsun" ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.